Voordelen en Voedingswaarde Gojibessen

gojibessen

Voordelen en Voedingswaarde Gojibessen

Gojibessen zijn een ware opmars aan het maken in onze landen. Pakweg 10 jaar geleden hadden we daar bijna nog nooit van gehoord. Maar nu kunnen we ze bijna overal vinden in elke supermarkt. Maar wat gojibessen nu zo gezond? Wat zijn de voordelen van gojibessen? In dit artikel gaan we ze allemaal bespreken.

Onderaan gaan we eerst even kijken naar de voedingswaarde gojibessen. Hier vinden we de voornaamste mineralen en vitamines terug die we terugvinden in deze kleine gojibessen.

voedingswaarde gojibessen

Gebruik in de Chinese Geneeskunde

De goji bes werd gebruikt voor onder andere aandoeningen aan de nieren en de lever te behandelen. Ook werd het aangeraden ze te gebruiken bij rugpijn en bij duizeligheid of misselijkheid.

Daarnaast wordt het gezien als een tonic voor de ogen door zijn hoge hoeveelheden vitamines A waaronder de betacarotenoïden.

Voordelen van gojibessen

Goed voor de ogen

Onderzoek heeft aangetoond dat supplementen met gojibessen bescherming bieden voor ouderen tegen veroudering van de macula. Wat leidt tot slechtziendheid.

Het zijn vooral de betacarotenoïden in de vitamines A die we in ruime hoeveelheden terugvinden in de voedingswaarde van gojibessen.

Sterke antioxidante werking

De sterke antioxidanten die bestaan uit polyfenolen zullen bescherming bieden tegen vrije radicalen. Ze zullen daarmee ontstekingen tegengaan en zouden zelfs bescherming kunnen bieden tegen kanker. De bessen worden ook regelmatig gebruikt als aanvulling op chemotherapie. Het zou de effectiviteit van de behandeling kracht bijzetten.

Bloed verdunnende werking

De bessen hebben een sterke bloedverdunnende werking. Dit kan zeer gunstige effecten hebben bij mensen met aderverkalking of een hoge bloeddruk. Maar kan bij mensen die reeds medicijnen gebruiken om het bloed te verdunnen of anti stollingsmedicijnen gebruiken voor problemen zorgen. Ook tijdens de menstruatie kunnen hierdoor hogere bloedingen ontstaan.

Voor wie zijn gojibessen niet geschikt?

Goji bessen zijn niet aan te raden voor mensen die medicijnen nemen tegen diabetes. Omdat ze een verlagend effect hebben op de bloedsuikerwaarden. Ook mensen die medicijnen nemen tegen een hoge bloeddruk dienen zeker op te letten met het gebruik van deze fruitsoort.

Doordat ze zo’n sterke invloed hebben op de stolling van het bloed, en dus het bloed dunner maken. Zal de bloeddruk gaan dalen. In combinatie met medicijnen kan dat effect te sterk worden. Overleg zeker eerst met een arts wanneer je één van deze medicijnen neemt, vooraleer je deze bessen gaat eten.

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt het ook algemeen afgeraden om ze te eten. Hoewel in de Chinese geneeskunde ze vaak gebruikt werden om ochtendziekte te voorkomen tijdens de zwangerschap. Toch kan het bloedingen veroorzaken en op die manier een miskraam uitlokken.

About the author /


Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code