Symptomen Vitamine B12 Tekort

Symptomen Vitamine B12 Tekort

Symptomen Vitamine B12 Tekort

Vitamine B12 kan alleen worden gevonden in dierlijke voeding. De belangrijkste symptomen vitamine B12 tekort zijn dat we oververmoeid zijn. We kunnen echter ook depressieve gevoelens krijgen en in het ergste geval kunnen symptomen vitamine B12 tekort zelfs leiden tot bloedarmoede.

Ongeveer 25% van de mensen hebben een vitamine B12 tekort. En ongeveer 50% van de mensen hebben een lage waarde.

Vit B12 is een belangrijke bron van energie. Ze is verantwoordelijk voor belangrijke functies in het lichaam zoals het aanmaken van energie, het aanmaken van bloed en het vernieuwen van cellen door middel van DNA synthese.

Hoe krijgen we te maken met een vitamine B12 tekort?

We kunnen de stof enkel vinden in dierlijke voeding. Daarom hebben mensen die geen of weinig vlees eten een hoger risico op het hebben van een lage waarde in het bloed.

We mogen deze lage waarde zeker niet onderschatten. Ernstige gevolgen, die wel enkel bij een jarenlang tekort optreden zijn niet te onderschatten. En houden onder meer hersenschade en blindheid in.

Naarmate we ouder worden zullen we ook minder makkelijk de vitamine kunnen opnemen. Dat verhoogt natuurlijk ook het risico op een vitamine B12 tekort.

Symptomen vitamine B12 tekort

De belangrijkste symptomen vitamine B12 tekort hebben we hier in het begin van dit artikel reeds besproken en die zijn depressie en vermoeidheid. Verder zijn er nog een lange lijst aan symptomen die kunnen opduiken. Die echter heel vaak worden verward met andere problemen.

  • Geestelijke zwakte
  • Witte tong
  • Zeer rode tong
  • Geheugenproblemen
  • Verzwakte spieren
  • Tintelingen in de handen
  • Weinig zin om iets te doen
  • Schommelende stemming

Daarnaast kunnen we bij problemen om te slapen ook te maken hebben met een vitamine B12 tekort. Dat komt doordat melatonine afhankelijk is van VitB12. Onvoldoende VitB12 zal dus onvoldoende melatonine helpen aanmaken.

Geestelijke problemen

Naast het feit dat VitB12 ervoor zorgt dat we oververmoeid worden kan het ook heel wat geestelijke problemen uitlokken.

We dienen daarvoor rekening te houden met onze waarden wanneer we bepaalde problemen ondervinden met onze stemming. Wanneer we bijvoorbeeld abnormaal weinig honger hebben, of abnormaal veel honger hebben. Ook kunnen we ’s nachts heel anders beginnen reageren.

Verder kunnen we momenten met euforie ervaren en dan weer momenten dat we helemaal down zijn. Hallucinaties en psychoses zijn ook niet uitgesloten.

Vaak worden die geestelijke problemen op zichzelf bekeken. En wordt er geen rekening gehouden met een mogelijk Vitamine B12 tekort. Om die reden wordt het ook niet altijd vastgesteld.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het van groot belang dat we voldoende vitamine B12 innemen. Dit kan via vlees of door een supplement gebeuren. Een te lage waarde kan namelijk het risico op hersenschade bij de ongeboren baby verhogen. Verder zijn afwijkingen aan de hersenen en de ruggengraat mogelijk wanneer er onvoldoende van de VitB12 voorhanden is.

Ook bij miskraam en onvruchtbaarheid kan VitB12 een belangrijke rol gespeeld hebben of nog steeds spelen. Laat voor alle zekerheid je waarden controleren of neem een supplement. Zeker wanneer weinig vlees wordt gegeten is de kans zeer groot op een te lage waarde.

Gewoontes die de opname verminderen

Wanneer we medicijnen gebruiken, vooral medicijnen die een invloed hebben op het maagzuur. Dan kan de opname verminderd worden of zelfs volledig wegvallen. Er is namelijk maagzuur nodig om de stof te kunnen opnemen in het lichaam.

Ook mensen die veel koffie drinken zullen een verlaagde opname hebben. Men gaat uit van zo’n 15% per 4 kopjes koffie per dag.

Een maagzweer of een darmontsteking kan de opname ervan ook gaan verhinderen.

Supplementen

Wanneer je van jezelf weet dat er problemen zijn met de opname ervan. Dan kan een goed alternatief tegen B12 injecties namelijk een spray zijn.

Die spray bestaat nog niet zolang en wordt onmiddellijk door het lichaam opgenomen. In tegenstelling tot een supplement moet de spray niet langs de maag passeren en heeft die ook geen nood aan maagzuur of andere processen om te worden opgenomen in de bloedbaan.

Wanneer geen problemen met de opname zijn aangetroffen kan een gewoon supplement gebruikt worden.

 

 

About the author /


Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code