De oorzaak van vitamine B12 tekort

oorzaak van vitamine B12 tekort

De oorzaak van vitamine B12 tekort

De oorzaak van vitamine B12 tekort heeft vaak te maken met een verminderde opname van de vitamine. Ook kan de reden zijn dat we te weinig vlees eten.

We kunnen ook natuurlijk te maken hebben met een ijzertekort. Door dat ijzertekort hebben we bloedarmoede en dat zorgt er dan weer voor dat we geen vitamine B12 kunnen opnemen.

We kunnen daarvoor een supplement nemen of een spray gebruiken. De spray is vooral van belang bij mensen die problemen hebben met de opname ervan.

Dit kan dan door maagproblemen of darmproblemen veroorzaakt worden. De spray wordt rechtstreeks in het bloed opgenomen en zal op die manier de maag niet passeren.

Bloedarmoede

Voeding met vitamine B12 komt in de maag terecht, in de intrinsieke factor. Deze samenstelling gaat dan door ons spijsverteringsstelsel naar de darmen.

Wanneer we bloedarmoede hebben zal de intrinsieke factor zich niet of onvoldoende gaan vasthechten aan de vitamine B12 en daardoor verhinderen dat ze wordt opgenomen. Of zal het slechts gedeeltelijk kunnen laten opnemen.

Maag of darmproblemen

Wanneer we een operatie hebben ondergaan aan de darmen of aan de maag dan kan de opname van Vit B12 worden verminderd of zelfs volledig weggevallen zijn.

Ook kunnen ontstekingen in de darmen ertoe leiden dat de stof niet kan worden opgenomen. Een goed voorbeeld daarvan is de ziekte van Crohn.

Daarnaast kan ook door bijvoorbeeld medicatie of andere problemen, de intrinsieke factor in de maag verkleinen. Dan zal de stof zich onvoldoende kunnen hechten aan de intrinsieke factor en op die manier ook niet worden opgenomen in het lichaam.

Medicijnen

Medicatie die het maagzuur doet oplossen of bijvoorbeeld medicatie tegen epilepsie kunnen een vitamine B12 tekort veroorzaken.

Doordat het maagzuur nodig is om de voedingsstof te kunnen opnemen uit onze voeding, zal bij het verminderen van de hoeveelheid maagzuur, ook de hoeveelheid vitamine B12 die kan worden opgenomen afnemen.

Verkeerd voedingspatroon

Wanneer we onvoldoende vlees gaan eten kunnen we makkelijk met een vitamine B12 tekort te maken krijgen. Dit komt doordat het praktisch de enige bronnen van de voedingsstof zijn. Het wordt ook wel hier en daar toegevoegd aan ontbijtgranen en aan andere voedingsproducten.

Toch blijft vlees de belangrijkste bron om deze voedingsstof in te nemen. Wanneer we vegetarisch eten kunnen we daarom beroep doen op een supplement.

Wanneer we een supplement nemen. Bij problemen met de opname ervan nemen we beter een spray. Die hoeft niet langs de maag te passeren en wordt meteen opgenomen in het bloed.

About the author /


Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code