Heb ik te maken met een IJzertekort?

ijzertekort

Heb ik te maken met een IJzertekort?

Een ijzertekort betekent dat we te weinig ijzer in ons lichaam hebben. Dat zorgt ervoor dat we minder rode bloedcellen en minder hemoglobine kunnen aanmaken. We hebben ze allebei nodig om op een gezonde manier zuurstof naar de weefsels en dus naar onze organen te brengen.

Wanneer dit in het gedrang komt zullen bepaalde processen en functies van het lichaam dus minder vlot verlopen. Een ijzertekort wordt vaak onderschat en wordt ook meestal niet opgemerkt. Omdat men met symptomen als vermoeidheid niet meteen gaat denken aan een tekort aan dit belangrijke mineraal.

Het is een bekend probleem bij vrouwen. Dit heeft verschillende verklaringen. Vrouwen gaan vaak minder vlees eten dan mannen. Dat is nu net de hoofdbron van het mineraal. Daarnaast hebben vrouwen die nog menstruatie hebben behoefte aan meer ijzer. Ze verliezen het mineraal namelijk in grote hoeveelheden tijdens het menstrueren.

Dat wordt vaak onvoldoende aangevuld door vlees. We vinden het mineraal ook terug in plantaardige voeding. Echter is dat een ander soort. Plantaardige ijzer wordt nonheemijzer genoemd. Terwijl het mineraal in dierlijke voeding, heemijzer genoemd wordt. Dit zorgt vaak voor problemen en kan uiteindelijk zonder dat men het beseft leiden tot ijzergebrek.

Het verschil tussen de twee soorten is dat het mineraal uit dierlijke voeding veel beter kan worden opgenomen door het lichaam. De nonheemijzer uit plantaardige voeding wordt moeilijk opgenomen. We kunnen dit echter wel verbeteren door vitamine C toe te voegen aan onze maaltijd. Toch is de opname nog altijd niet optimaal.

Vrouwen hebben dus een hoger risico en moeten vooral regelmatig dierlijke voeding eten om hun ijzergehalte optimaal te houden.

Andere problemen

We kunnen natuurlijk ook te maken krijgen met een ijzertekort door inwendige bloedingen. Wanneer we een maagzweer of darmontsteking hebben zullen we ook hoge hoeveelheden verliezen.

Dit kunnen we merken door in de ontlasting bloed op te merken. Dit is het teken van een inwendige bloeding. Daarvoor wordt beter meteen naar de dokter gegaan. In de meeste gevallen kan dit snel worden verholpen.

Symptomen van een ijzertekort

Het bekendste symptoom is hoe dan ook vermoeid zijn. We zijn vaker moe dan gewoonlijk en hebben ook meer nood aan slaap.

Andere symptomen zijn:

  • Migraine aanvallen
  • Blekere huid
  • Witte of rode tong
  • Pijnlijke tong
  • Koudere voeten
  • Koudere handen
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn

Het is meestal makkelijk op te lossen door meer voeding te eten waar het mineraal in aanwezig is. Dat is dan vooral vlees. Maar ook peulvruchten en vis bevatten hoge hoeveelheden.

Daarnaast kunnen vrouwen en in het bijzonder zwangere vrouwen en vegetariƫrs kiezen voor een supplement. Dit zal ervoor zorgen dat we telkens een adequate hoeveelheid in het lichaam aanwezig hebben.

 

About the author /


Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code